| Deel in het geheel

Maak kennis met Johan

Eigenlijk zijn het er veel te weinig, de 500 woorden van ‘deel in het geheel’. Zeker als je in gesprek gaat met Johan van Tilburg: over zijn mooie gezin, zijn bijzondere en pittige baan, zijn vele hobby’s én zijn missie met de L2M-groep Man0118.

Johan en thuis

“Het kan er hier in huis wel ruig aan toe gaan hoor…” Enthousiast praat Johan over zijn gezin: drie jongens tussen de 11 en 14 jaar, hond Jessey en zijn vrouw Caroline natuurlijk, met wie hij al bijna 21 jaar getrouwd is. Johan is een duizendpoot, boordevol energie. Hij drumt, speelt gitaar, doet aan racefietsen. “Ik kan nooit teveel hobby’s hebben, dat hoort bij me.” De meest in het oog springende is het duiken. Een passie die hij deelt met zijn hele gezin. Niet gek met een vader die meerdere keren per week in het water ligt. “Duiken is de jongens met de paplepel ingegoten.”

Johan en de wereld

Elk moment kan Johan opgepiept worden: als reddingsduiker bij de brandweer, als brandweervrijwilliger op de post Arnemuiden of als hoofd ondersteuning geneeskundige zorg bij rampen. Voor zijn gezin is dit heel gewoon. “Ze weten ook niet beter. Als dertienjarige ben ik besmet geraakt met het brandweervirus. Dat wilde ik zó graag. Het is inmiddels een stuk van mijn identiteit.” Toen hij beroeps wilde worden, was duiken een vereiste. “In de opleiding heb ik moeten knokken om het te halen. Maar het duiken vond ik zo gaaf dat ik er steeds verder in ben gegaan. Sindsdien is het duiken, duiken, duiken.”En wat is het dat duiken hem zo fascineert? “Je bent in een omgeving waar niemand anders komt, je zweeft, er praat niemand tegen je. Na een drukke week kan ik in anderhalf uur onder water volledig tot rust komen.”

Duiken voor de brandweer is wel iets heel anders dan duiken voor zijn ontspanning. Als het alarm van Johan gaat weet hij niet waar hij met zijn team naartoe moet en voor wat. “Het moet dan zo snel mogelijk. En de omstandigheden zijn altijd heftig. Je gaat op pad om mensen te redden, maar je weet soms ook al dat dat niet gaat lukken… We moeten hier als team heel bewust mee omgaan om het niet te heftig te laten zijn.” Toch gebeurt het ook dat hij dingen meer naar huis neemt. Gelukkig is zijn huis ook echt zijn thuis, met zijn gezin en Caroline die hem altijd tot steun is hierin.

Na 27 jaar is Johan heel even gestopt bij de vrijwillige brandweer, tijd voor iets anders. Maar hij besefte al snel dat het een groot onderdeel is van zijn leven. “Ik miste het team. Het blindelings op elkaar kunnen vertrouwen.”

Johan en Mozaiek0118

Vanaf het begin zijn Johan en Caroline betrokken bij Mozaiek0118. Allebei zetten ze zich hiervoor op verschillende manieren in, bijvoorbeeld in de band en bij WAY. Ook is Johan gestart met de Love2Meet-groep Man0118. “Ik ben erachter gekomen dat ik hart heb voor mannen. Vanuit mijn werk heb ik geleerd om met mannen om te gaan en dingen in hen naar boven te halen. Daarin wil ik ook binnen Mozaiek0118 mijn rol innemen.” Hij wil graag in gesprek gaan met mannen over hun identiteit, wie ze mogen zijn in Christus. In zijn geloofsontwikkeling, zo vertelt Johan, is hij erachter gekomen dat veel mannen met issues rondlopen waar ze thuis niet over praten. Maar als je mannen samen neerzet, krijg je een sfeer waarin je dingen bespreekbaar kunt maken. Johan hoopt dat Man0118 zo ook aan Mozaiek als gemeente bij zal dragen. “Ik hoop dat je door deze L2M-groep verbinding maakt tussen mannen die op andere terreinen in de gemeente ten goede gaat komen. Maar ook buiten de kerk. Dat mannen elkaar kunnen meenemen en helpen op hun levensreis.”

L2M - Man0118

Deel dit artikel:

Meer nieuws

| Nieuws
Update Samenkomsten in 2024
| Nieuws
Blog I Gebeds tweedaagse
| Nieuws
PreMarriage Course