| Deel in het geheel

Maak kennis met Lidia

In Deel in het geheel, een nieuwe interviewreeks, maak je elke maand kennis met een Mozaieker. Voor deze eerste editie zijn we bij Lidia van Bodegraven thuis geweest.

Lidia en thuis

Lidia, een warme en open persoonlijkheid, is getrouwd met Wilco en mama van vier kinderen in de leeftijd van 1,5 tot 12 jaar. Haar lichte en gezellige huis staat op een fijn plekje in Vlissingen. Ze woont er net een half jaar. Ooit geboren in ’s Gravenpolder, en na omzwervingen via Antwerpen, Woerden en Istanbul is ze weer terug bij haar Zeeuwse roots. Na een intensieve 2,5 jaar in Turkije was het plan om eerst een jaar rustig te landen in Nederland. “Maar rustig aan, dát lukt me in mijn enthousiasme niet helemaal…”

Lidia en de wereld

Al tien jaar is Lidia betrokken bij People International, een kleine organisatie die actief is in centraal-Azië. Als stille kracht, omdat het volgen van Jezus in deze landen voor problemen kan zorgen. Lidia ging meerdere keren met een klein team naar landen als Kazachstan en Kirgizië om daar de lokale kerk te steunen met het Droom en Leef-programma. Ook vanuit Turkije was hier vraag naar. Lidia en haar gezin verhuisden daarom naar Istanbul om vanuit daar een discipelschapstraining op te zetten voor de lokale christelijke gemeenten. Maar na krap twee maanden zorgde covid ook daar dat alles anders liep dan gepland. “Dat zorgde natuurlijk voor een flinke struggle, maar God heeft wel de juiste mensen op ons pad gebracht waardoor ons werk toch kon starten. Het heeft ons afhankelijkheid geleerd, dat God voorziet.”

Na deze lange tijd in Turkije raakt de actuele situatie na de vernietigende aardbeving haar diep. Een bevriend stel uit Istanbul moest, na alles te zijn kwijtgeraakt door covid, terug naar familie in Antakya. Waar ze ternauwernood aan de dood zijn ontsnapt en weer alles kwijt zijn. “Van de week was ik met ze aan het appen en de tranen stroomden over mijn wangen.” Tegelijk hoort ze ook hele bijzondere dingen via een kennis uit Istanbul, die een gaarkeuken is begonnen in het getroffen gebied. Hij vertelde over de verhalen van verschillende kinderen die onder het puin gelegen hebben en daar ‘de man in het wit’ hebben gezien. “We geloven dat dat Jezus is…”

Lidia en Mozaiek0118

Voordat Lidia en haar gezin terugkwamen, hadden ze via haar zusje al gehoord over een mogelijke Mozaiekgemeente in Zeeland. “

Net terug in Nederland zijn we gelijk gaan kijken en eigenlijk niet meer weggegaan…” Haar passie voor onderlinge gemeenschap is tegelijk haar droom voor Mozaiek0118. “Ik geloof dat je met elkaar sterk kan zijn. God heeft ons echt bedoeld als community, als gemeenschap. Hij geniet ervan als mensen een eenheid vormen. Niet in de zin van hetzelfde zijn, maar in acceptatie en zonder oordeel. Een open gemeenschap, naar elkaar en naar de wereld. Dat mensen die voor het eerst in de kerk komen daar de onderlinge liefde voelen, dat laat hen iets zien van God.” Lidia’s gezicht straalt als ze vertelt. “Dat is iets wat ik in al die jaren in het buitenland met mijn eigen ogen heb gezien. Op het moment dat mensen met elkaar in verbinding gaan, levens delen en elkaar vergeven, dan ontstaat er zoiets bijzonders. Daar zie ik God in.”

Een tip van Lidia voor als je nog zoekt naar een manier om bij te dragen aan de noodhulp in Turkije en Syrië. Via de website van People International (kies: ‘aardbeving Turkije’) komt je gift terecht bij de lokale christelijke noodhulporganisatie İlk Umut Derneği. Zo geef je de lokale kerk de mogelijkheid ook in de puinhopen het licht van Jezus te brengen.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

| Nieuws
Update Samenkomsten in 2024
| Nieuws
Blog I Gebeds tweedaagse
| Nieuws
PreMarriage Course